BelgiŽ | streken & plaatsen | typisch Belgisch | eten & drinken | bezienswaardigheden | vervoer | reisinfo | het weer | links

Het weer in BelgiŽ

Het Belgische weer lijkt primair op dat van Nederland, echter zijn er toch wel wat nuanceverschillen. Dit wordt mede veroorzaakt omdat BelgiŽ zuidelijker ligt dan Nederland en omdat het zuidoostelijke deel van BelgiŽ verder landinwaarts ligt en tevens uit heuvelachtig landschap bestaat. BelgiŽ kent een gematigd zeeklimaat. Volgens de KŲppen-Geigerclassificatie is dat type Cfb. Dit klimaattype kenmerkt zich door het feit dat het onder invloed staat van nabijgelegen zeewater. Hierdoor zijn de winters vrij mild en wordt de hitte in de zomer getemperd. Dit klimaattype komt veel voor in het noordwesten van Europa. Sommige bronnen hebben het over een gemodificeerd gematigd landklimaat als het gaat over de Ardennen. Er zijn echter geen geldige criteria om dit deel van BelgiŽ een landklimaat toe te dichten.

BelgiŽ bezienswaardigheden

BelgiŽ biedt veel leuke bezienswaardigheden, musea en attracties. Als je alle hotspots van BelgiŽ wilt bezoeken dan ben je maanden zoet. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties in BelgiŽ heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
BelgiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Neerslag

De jaarlijkse gemiddelde neerslagsom ligt in BelgiŽ tussen de 700 en 1400 millimeter per jaar. BelgiŽ is daarmee gemiddeld genomen natter dan Nederland. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat men in BelgiŽ eerder onder invloed van zuidwestelijke stromingen staat. In de zomermaanden zorgt dit voor ervoor dat een periode van warmte regelmatig verdrongen wordt door een storing boordevol regen en vaak ook onweer die vanuit het zuidwesten BelgiŽ binnendringt. Gemiddeld telt men in BelgiŽ zoín 200 regendagen. Naarmate je van Laag-BelgiŽ (o.a. kustgebied) naar Hoog-BelgiŽ (Ardennen) gaat neemt het aantal regendagen toe. Zo telt de kust 182 regendagen per jaar en de Hoge Venen komt aan 230 dagen met neerslag. In Laag- en Midden-BelgiŽ valt de meeste neerslag in de zomer (juli en augustus). In Hoog-BelgiŽ is dit in de zomer (juli-augustus) en in de winter (december-januari).

Belgische zomers

De zomermaanden in BelgiŽ zijn iets warmer dan in Nederland. Een uitzondering vormen de topper van de Ardennen, waar het gemiddeld enkele graden koeler is dan elders in BelgiŽ. Aan de kust en in het binnenland kan het kwik in de zomermaanden af en toe oplopen tot 30 graden of meer. Ook in de valleien van de Ardennen worden dergelijke temperaturen gemeten. De hoogste toppen van de Ardennen halen zelden hogere maximumtemperaturen dan 28 graden Celsius. De gemiddelde middagtemperatuur ligt in de zomer tussen de 20 en 23 graden Celsius. In de grote steden kan het kwik iets hoger oplopen vanwege het vele beton en asfalt dat warmte vasthoudt. Waar je aan de kust overigens rekening mee moet houden is dat er ineens een koele wind van zee op kan steken. Dat kan voorkomen indien er een lichte wind uit oostelijke richting staat en het zeewater relatief koel is. Bij deze omstandigheden kunnen de temperaturen aan de kust vrij fors dalen ten opzichte van de temperaturen in het binnenland.

Wintersport in BelgiŽ

De combinatie van sneeuwval, vorst en heuvelachtig landschap betekent dat er omstandigheden zijn die wintersport (op beperkte schaal) mogelijk maakt in BelgiŽ. De hoeveelheid sneeuw en de duur van de perioden waarin de bodem met sneeuw bedekt is varieert zeer sterk per locatie en per winterseizoen. Bij de juiste omstandigheden van er op een aantal plekken in de Ardennen een sneeuwdek ontstaan dat wel tot twee maanden kan blijven liggen. Sommige kwakkelwinters is de sneeuw na een periode van een paar dagen weer verdwenen. Wie aan wintersport wil doen in BelgiŽ die zal dus geluk moeten hebben. Skipistes kent BelgiŽ niet, maar in de Ardennen zijn wel vele kilometers aan langlaufloipes te vinden in de winter.

Klimaattabel

Onderstaande klimaattabel is een gemiddelde voor het land BelgiŽ. De cijfers in de tabel zijn langjarige gemiddeldes die gemeten zijn over een periode van dertig jaar. Binnen het land zijn er wel wat verschillen. Zo is het in de Ardennen in de wintermaanden een stuk koeler dan aan de kust. In Centraal BelgiŽ is het in de zomer over het algemeen wat warmer dan de kuststrook en de Ardennen.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (įC)

gemiddelde
minimum

temperatuur (įC)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (įC)
januari 5 įC 0 įC 2 uur 20 dagen 65 mm 7 įC
februari 5 įC 0 įC 3 uur 16 dagen 58 mm 6 įC
maart 8 įC 2 įC 4 uur 19 dagen 64 mm 7 įC
april 12 įC 4 įC 5 uur 15 dagen 49 mm 8 įC
mei 16 įC 8 įC 7 uur 17 dagen 62 mm 10 įC
juni 20 įC 12 įC 7 uur 14 dagen 48 mm 13 įC
juli 22 įC 14 įC 7 uur 14 dagen 78 mm 16 įC
augustus 22 įC 13 įC 7 uur 15 dagen 71 mm 18 įC
september 19 įC 11 įC 5 uur 15 dagen 80 mm 18 įC
oktober 15 įC 7 įC 4 uur 17 dagen 73 mm 15 įC
november 9 įC 4 įC 2 uur 20 dagen 65 mm 12 įC
december 6 įC 1 įC 2 uur 19 dagen 64 mm 8 įC
Met dank aan klimaatinfo.nl - dť Nederlandstalige klimaatsite

Wil je de klimaattabellen van andere Belgische steden en sterken zien? Ga dan naar klimaatinfo BelgiŽ en klik door naar de stad, het dorp of gebied van je keuze.

Beste reisperiode

BelgiŽ is het hele jaar geschikt om te bezoeken. Ieder seizoen heeft haar eigen charmes. Het is eigenlijk vooral afhankelijk van wat je reisdoel is om te bepalen wanneer je het beste naar BelgiŽ kunt reizen. Waar je altijd rekening mee moet houden is dat de klimaatcijfers geen enkele garantie voor de toekomst geven. De ene week in de zomer kan het heerlijk zomers weer zijn, terwijl het daarna gerust langere tijd wisselvallig en te koel kan zijn. Hetzelfde geldt voor de winter. Wie voor de sneeuw naar de Ardennen gaat die kan de ene winter het geluk hebben dat er tientallen centimeters sneeuw ligt terwijl het in een andere winter maar niet wil vlotten met het winterse weer.

Belgische steden & streken

In de "voor beginners"- serie zijn er ook een aantal sites over Belgische steden & streken:
Antwerpen voor beginners

Ardennen voor beginners
Brugge voor beginners
Brussel voor beginners
Gent voor beginners
Hasselt voor beginners
Luik voor beginners
Oostende voor beginners

Meer info over BelgiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over BelgiŽ:
alles over BelgiŽ

BelgiŽ informatie
BelgiŽ infomatie
BelgiŽ klimaat & weer
BelgiŽ tips
de mooiste dorpjes van BelgiŽ
steden in BelgiŽ

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy