BelgiŽ | streken & plaatsen | typisch Belgisch | eten & drinken | bezienswaardigheden | vervoer | reisinfo | het weer | links

Streken en plaatsen in BelgiŽ

Het land BelgiŽ telt een oppervlakte van ruim dertigduizend vierkante kilometer, dat uit drie delen bestaat. Het grootste deel bestaat uit laagland, dat onder te verdelen is in Laag-BelgiŽ (Vlaamse Laagvlakte en de Kempen) en Midden-BelgiŽ (o.a. leemplateaus). Ongeveer een zesde deel van BelgiŽ bestaat uit hoogland (het plateau van de Ardennen - ongeveer 300 tot 694 meter boven de zeespiegel). BelgiŽ telt 134 plaatsen die zichzelf een stad mogen noemen. Een deel daarvan is discutabel als je naar de Nederlandse definitie van een stad kijkt. Zo is het nog geen 1000 inwoners tellende Mesen volgens de Belgen een stad.

Op deze pagina bieden we informatie over grote maar ook kleinere plaatsen die interessant zijn om te bezoeken, aangevuld met informatie over een paar streken.

BelgiŽ bezienswaardigheden

BelgiŽ biedt veel leuke bezienswaardigheden, musea en attracties. Als je alle hotspots van BelgiŽ wilt bezoeken dan ben je maanden zoet. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties in BelgiŽ heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
BelgiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Brussel

De hoofdstad van BelgiŽ is ook meteen de best bezochte stad van het land. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat meestal als geheel als stad Brussel aangezien wordt, behoort niet tot het Vlaamse of Waalse Gewest. Historisch gezien is Brussel minder belangrijk dan steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen die al veel eerder hun bloeiperiode kende. Brussel werd pas echt een stad van importantie toen BelgiŽ in 1830 een onafhankelijk land werd en Koning Leopold I op 21 juli 1831 de troon besteeg. Sindsdien zijn er een groot aantal gebouwen toegevoegd aan Brussel die tegenwoordig nog tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren.

Brussel is van alle Belgische steden zonder enige twijfel het meest Ďstadsí, hoewel je ook zeker hier in de verschillende wijken nog een heerlijke sfeer kunt proeven die bij een veel kleinere stad hoort. Een fraai voorbeeld hiervan is de wijk Zavel. Als je Brussel bezoekt dan zul je er rekening mee moeten houden dat je redelijk grote afstanden moet overbruggen om een aantal bezienswaardigheden te zien. Plekken zoals het Jubelpark (met de triomfboog), het Atomium, de Expo en de Nationale Basiliek van het Heilig Hart liggen bijvoorbeeld buiten het centrum van Brussel. Als je een bezoek aan Brussel wilt maken dan heb je zeker twee maar beter nog drie dagen nodig om de stad te ontdekken.

Meer info over Brussel:
Brussel voor beginners
Brussel informatie & tips

Antwerpen

De nummer twee op de lijst van meest toeristische steden van BelgiŽ is Antwerpen. Antwerpen is op alle gebied een mooie mix. Zo kent het centrum een aantal straten en pleinen die zeer toeristisch zijn, maar kun je binnen de Singel (de binnenring van Antwerpen) ook nog leuke plekjes vinden waar je niet struikelt over de toeristen. Antwerpen behoort al eeuwenlang tot een populaire plaats. Vroeger waren het vooral zeelieden en streekbewoners die naar Antwerpen trokken, tegenwoordig komt men van heinde en verre naar de hoofdstad van de gelijknamige provincie toe.

De belangrijkste redenen om Antwerpen te bezoeken zijn de historische binnenstad, de musea, het winkelen, het uitgaansleven en de rol als diamanthoofdstad van de wereld. Als je Antwerpen objectief bekijkt dan zie je dat het met name ten opzicht van Brugge en in iets mindere mate Brussel en Gent iets mist. Wat dat iets is, is niet zomaar uit te leggen. Misschien omdat Antwerpen net wat minder stads is dan Brussel en omdat men het water grotendeels uit de stad verbannen heeft. In de glorietijd waren er bijna meer waterwegen dan normale wegen te zien in het hart van Antwerpen. De opkomst van nieuwe vervoermiddelen heeft ervoor gezorgd dat het transport zich steeds meer ging concentreren op de weg, wat het dempen van grachten en kanalen ten gevolge had. Als je door de wateren van Brugge of Gent vaart dan besef je dat dat een ontbrekende factor in Antwerpen is. Wat de stad wel heeft is de Schelde, een aantal prachtige musea en veel plekken waar je heerlijk op een terrasje van de stad kunt genieten.

Meer info over Antwerpen:
Antwerpen voor beginners
Antwerpen informatie & tips

Steden in BelgiŽ

Op de website steden.net staan een aantal Belgische steden uitvoerig beschreven inclusief veel tips voor een vakantie of dagtrip naar deze steden in BelgiŽ.

Belgische steden & streken

In de "voor beginners"- serie zijn er ook een aantal sites over Belgische steden & streken:
Antwerpen voor beginners

Ardennen voor beginners
Brugge voor beginners
Brussel voor beginners
Gent voor beginners
Hasselt voor beginners
Luik voor beginners
Oostende voor beginners

Meer info over BelgiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over BelgiŽ:
alles over BelgiŽ

BelgiŽ informatie
BelgiŽ infomatie
BelgiŽ klimaat & weer
BelgiŽ tips
de mooiste dorpjes van BelgiŽ
steden in BelgiŽ

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy