BelgiŽ | streken & plaatsen | typisch Belgisch | eten & drinken | bezienswaardigheden | vervoer | reisinfo | het weer | links

Eten & drinken in BelgiŽ

Eten en drinken zijn voor de gemiddelde Belg zeer belangrijk. De Belgische keuken is geÔnspireerd op de Franse keuken, maar kent ook zeker overeenkomsten met de Nederlandse keuken. Over het algemeen wordt voor het avondeten meer tijd uitgetrokken dan in Nederland. Eten is in BelgiŽ ook vaker een sociaal gebeuren. Een Belg eet gemiddeld redelijk vaak buiten de deur. Dat hoeft niet altijd een complete maaltijd te zijn, maar kan ook een lekker broodje, een heerlijke wafel of gewoon koffie met gebak of een koek zijn. Feit is dat wie in BelgiŽ iets wil eten of drinken, weinig problemen zal hebben om iets lekkers te vinden.

Op deze pagina presenteren we een aantal Belgische dranken, gerechten en andere lekkernijen.

BelgiŽ bezienswaardigheden

BelgiŽ biedt veel leuke bezienswaardigheden, musea en attracties. Als je alle hotspots van BelgiŽ wilt bezoeken dan ben je maanden zoet. Uit het aanbod van bezienswaardigheden en attracties in BelgiŽ heeft de site top10bezienswaardigheden.nl een top tien van bezienswaardigheden samengesteld:
BelgiŽ bezienswaardigheden top 10

 

Belgische bieren

In BelgiŽ worden meer dan 1000 soorten bieren gebrouwen. Deze variŽren van grote commerciŽle merken zoals Stella Artois en Jupiler tot aan zeer kleine merken zoals bijvoorbeeld Westvleteren. Dit trappistenbier kun je niet via de handel of in een kroeg krijgen. De productie bedraagt slechts zoín 60.000 kratten van 24 flesjes per jaar. De enige manier om ťťn van deze kratten te kopen is bij de monniken zelf. Je kunt dat alleen maar doen door vooraf ťťn of twee kratjes te reserveren en die op de afgesproken datum + tijdstip op te halen bij het klooster. Dit mag je ten hoogste eens in de 2 maanden doen.

Belgische bieren zijn er in enorm veel variŽteiten. Juist de grote diversiteit in bieren maakt het zo leuk om je te verdiepen in de achtergronden en de verschillende smaken die je tegenkomt. Als je eenmaal je ontdekkingsreis door de Belgische bieren begint dan krijg je er een hobby bij die je waarschijnlijk steeds intenser gaat beleven. Niet voor niets dat er in BelgiŽ complete bierfestivals bestaan waarbij je tientallen tot soms wel meer dan honderd bieren kunt proeven. Ook het aantal bierverenigingen is in BelgiŽ best groot. Bier wordt in BelgiŽ vrijwel net zo serieus genomen als dat men in Frankrijk met wijn omgaat.

Het is in BelgiŽ gebruikelijk dat een kroeg of restaurant een redelijk aanbod aan bieren heeft, zowel in fles als van de tap. Bij ieder bier hoort het juiste glas geserveerd te worden. Naast de gewone pilsener is er vooral ook veel ruimte voor speciaalbieren in alle soorten en maten. Witbier, trappist, bruine bieren, zware bieren... als liefhebber zul je vrijwel altijd wel iets van je gading vinden.

Jenever

De sterkedrank jenever is vooral uit Nederland ťn BelgiŽ afkomstig. Jenever wordt ook in het noorden van Frankrijk en het noordwesten van Duitsland gestookt. Jenever heeft in BelgiŽ niet dezelfde cultstatus als bier, maar jenever is toch echt wel een serieuze drank bij de zuiderburen. De traditionele jenevers zoals jonge jenever en oude jenever kent men in BelgiŽ tegenwoordig veel smaakvarianten op jenever. Hiermee weet men de interesse bij het jongere publiek te trekken, dat de diverse fruitsmaken volop binnen het uitgaansleven uitprobeert. Wat je in BelgiŽ ook regelmatig terugziet is de jenever-variant op de Cubaanse drank mojito. In plaats van Cubaanse rum wordt dan een lokale Belgische jenever gebruikt. BelgiŽ telt tientallen stokerijen die jaarlijks tussen de 7 en 10 miljoen liter produceren. In jeneverstad Hasselt staat het Nationaal Jenevermuseum waar je alles leert over de geschiedenis en de productie van jenever.

Belgische wijnen

Wat weinig mensen weten is dat BelgiŽ een wijngeschiedenis kent die terugvoert naar het begin van onze jaartelling. Onder het bewind van de Romeinen vond de eerste wijnbouw in BelgiŽ plaats. De grootste bloeiperiode wat betreft wijnbouw kende het land in de middeleeuwen. In de 17e eeuw, toen er sprake was van een klimaatverandering waardoor BelgiŽ koeler werd, verdween de wijnbouw voor een groot deel. In de 19e eeuw verdween de wijnbouw helemaal, om uiteindelijk pas in de tweede helft van de twintigste eeuw een heropstanding te kennen. Wijn wordt tegenwoordig onder andere geproduceerd in de gebieden Haspengouw, Hageland, Heuvelland en Sambre-et-Meuse. BelgiŽ telt ongeveer een tiental wijnbouwers.

Friet

Als er ťťn gerecht is dat direct als Belgisch gezien wordt dan is het wel friet. Deze gefrituurde aardappelreepjes kennen hoogstwaarschijnlijk hun oorsprong in het oosten van BelgiŽ, hoewel de Fransen menen dat de patates frites een Franse vinding zijn. Belgische frieten eet je bij een frituur, frietkot maar ook in een restaurant als bijgerecht. De friet wordt twee keer gebakken: eerst een voorbak op een iets lagere temperatuur, daarna wordt de friet afgebakken bij 180 graden. In tegenstelling tot Nederland wordt Belgische friet vaak nog in ossenwit of ander dierlijk vast vet gebakken. Plantaardige vloeibare olie is in BelgiŽ veel minder populair dan bij ons. Bij de frituur (= Belgische snackbar) is er over het algemeen een veel ruimere keuze aan sauzen voor bij de friet dan in Nederland. Topper is de Belgische mayonaise, maar daarnaast heb je ook sauzen zoals curry, ketchup, zoete mayonaise, andalouse, tartaarsaus, looksaus, piccalilly, cocktailsaus, samuraisaus en stoofvleessaus. Pindasaus kom je in BelgiŽ amper tegen.

Moules-frites

Mosselen met friet wordt vaak het nationale gerecht van BelgiŽ genoemd. Wie op een zomerse dag toeristenplaatsen zoals Brugge, Oostende, Gent of Antwerpen bezoekt die snapt dat helemaal, want op de tafels van de terrassen zie je opvallend veel zwarte pannetjes met mosselen staan. Mosselen worden in BelgiŽ vrijwel altijd op die manier geserveerd: de mosselen (ongeveer 1,2 tot 1,5 kilogram per persoon) in de geŽmailleerde mosselpot en een schaal met frieten los erbij. Vrijwel standaard wordt er mayonaise bij geserveerd. Vaak worden er ook losse sausjes voor de mosselen bij geserveerd. Hoewel mosselen op veel verschillende manier klaargemaakt kunnen worden (o.a. in currysaus, in pikant saus, mosselen met witbier, mosselen in tomatensaus), de meest voorkomende manier is natuurlijk mosselen op Vlaamse wijze. Dit is met diverse groentes (o.a. prei, ui en wortel), peterselie, witte wijn, knoflook en selderij. Er zijn verschillende varianten op dit recept.

Stoverij

Een lekkernij die je op veel menukaarten terugziet is stoverij (ook stoofvlees of stoofkarbonade genoemd). De basis wordt altijd gevormd door stukken rundvlees (mťt het vet eraan), bruin bier, gebakken uien, peper, zout, kruidnagel, tijm en laurier. Over het algemeen zijn de stukken vlees vrij grof. Stoverij wordt vrijwel altijd met friet gegeten. Bij een frituur wordt het stoofvlees vaak over de friet geschept.

Binnenkort op deze site

Deze pagina moet nog uitgebreid worden. Een aantal gerechten en lekkernijen worden later nog toegevoegd. Dat zijn o.a.:
- waterzooi
- kaaskroketten en garnaalkroketten
- croques
- witlof
- asperges op z'n Vlaams
- Brusselse wafels
- Luikse wafels
- Steppegras
- neuzekes
- chocolade
- Belgische kazen
- Ardenner ham

De Belgische keuken

Mooie verse ingrediŽnten, veel streekproducten, vaak seizoensgebonden en hoeveelheden die vergelijkbaar zijn met die van de Duitse keuken. Dat is in het kort samengevat de Belgische keuken. Je merkt dat het eten beter past bij de zogenaamde ĎBourgondische levensstijlí. Op het gebied van de kwaliteit van ingrediŽnten doet men zelden concessies. In een gerecht waar volvette room in thuis hoort daar wordt volvette room in gebruikt en geen gemanipuleerde light-variant. Smaak is het allerbelangrijkste in de Belgische keuken en dat kun je alleen maar bereiken door de juiste ingrediŽnten te gebruiken. Wat je ook ziet is dat de hoeveelheden vaak groter zijn. Een Hollandse biefstuk is vaak een te plat stukje bief, maar zodra je in BelgiŽ een Ďsteak natureí bestelt dan krijg je gewoon een serieus stuk rundvlees van de juiste dikte. Het duidelijke Ďafmetení wat je in de Nederlandse keuken veel terug ziet, is iets wat je in de Belgische keuken ook veel minder ziet. Dus geen kleine schaaltjes friet maar een serieuze portie heerlijke frieten en een Vlaamse stoof boordevol heerlijk vlees in plaats van Hollandse hachee waar je de stukjes vlees tussen de vele uien moet zoeken.

Zondags gesloten

Sta er niet van te kijken als een restaurant in BelgiŽ op een zondag gesloten is. Steeds meer restauranteigenaars lijken hun wekelijkse rustdag op de zondag in te plannen. Dit komt met name veel voor in steden waar door-de-weeks veel bezoek van zakenmensen is. Aan de Belgische kust wordt vooral de woensdag veel als rustdag gehanteerd.

Belgische steden & streken

In de "voor beginners"- serie zijn er ook een aantal sites over Belgische steden & streken:
Antwerpen voor beginners

Ardennen voor beginners
Brugge voor beginners
Brussel voor beginners
Gent voor beginners
Hasselt voor beginners
Luik voor beginners
Oostende voor beginners

Meer info over BelgiŽ

De volgende sites bieden goede tips en informatie over BelgiŽ:
alles over BelgiŽ

BelgiŽ informatie
BelgiŽ infomatie
BelgiŽ klimaat & weer
BelgiŽ tips
de mooiste dorpjes van BelgiŽ
steden in BelgiŽ

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy