Streken en plaatsen in België

Het land België telt een oppervlakte van ruim dertigduizend vierkante kilometer, dat uit drie delen bestaat. Het grootste deel bestaat uit laagland, dat onder te verdelen is in Laag-België (Vlaamse Laagvlakte en de Kempen) en Midden-België (o.a. leemplateaus). Ongeveer een zesde deel van België bestaat uit hoogland (het plateau van de Ardennen – ongeveer 300 tot 694 meter boven de zeespiegel). België telt 134 plaatsen die zichzelf een stad mogen noemen. Een deel daarvan is discutabel als je naar de Nederlandse definitie van een stad kijkt. Zo is het nog geen 1000 inwoners tellende Mesen volgens de Belgen een stad.

Op deze pagina bieden we informatie over grote maar ook kleinere plaatsen die interessant zijn om te bezoeken, aangevuld met informatie over een paar streken.



Brussel

De hoofdstad van België is ook meteen de best bezochte stad van het land. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat meestal als geheel als stad Brussel aangezien wordt, behoort niet tot het Vlaamse of Waalse Gewest. Historisch gezien is Brussel minder belangrijk dan steden zoals Gent, Brugge en Antwerpen die al veel eerder hun bloeiperiode kende. Brussel werd pas echt een stad van importantie toen België in 1830 een onafhankelijk land werd en Koning Leopold I op 21 juli 1831 de troon besteeg. Sindsdien zijn er een groot aantal gebouwen toegevoegd aan Brussel die tegenwoordig nog tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad behoren.

Brussel is van alle Belgische steden zonder enige twijfel het meest ‘stads’, hoewel je ook zeker hier in de verschillende wijken nog een heerlijke sfeer kunt proeven die bij een veel kleinere stad hoort. Een fraai voorbeeld hiervan is de wijk Zavel. Als je Brussel bezoekt dan zul je er rekening mee moeten houden dat je redelijk grote afstanden moet overbruggen om een aantal bezienswaardigheden te zien. Plekken zoals het Jubelpark (met de triomfboog), het Atomium, de Expo en de Nationale Basiliek van het Heilig Hart liggen bijvoorbeeld buiten het centrum van Brussel. Als je een bezoek aan Brussel wilt maken dan heb je zeker twee maar beter nog drie dagen nodig om de stad te ontdekken.

Meer info over Brussel:
5 dingen die je moet weten als je wilt gaan winkelen in Brussel
Brussel voor beginners
Brussel informatie & tips

Brussel

Antwerpen

De nummer twee op de lijst van meest toeristische steden van België is Antwerpen. Antwerpen is op alle gebied een mooie mix. Zo kent het centrum een aantal straten en pleinen die zeer toeristisch zijn, maar kun je binnen de Singel (de binnenring van Antwerpen) ook nog leuke plekjes vinden waar je niet struikelt over de toeristen. Antwerpen behoort al eeuwenlang tot een populaire plaats. Vroeger waren het vooral zeelieden en streekbewoners die naar Antwerpen trokken, tegenwoordig komt men van heinde en verre naar de hoofdstad van de gelijknamige provincie toe.

De belangrijkste redenen om Antwerpen te bezoeken zijn de historische binnenstad, de musea, het winkelen, het uitgaansleven en de rol als diamanthoofdstad van de wereld. Als je Antwerpen objectief bekijkt dan zie je dat het met name ten opzicht van Brugge en in iets mindere mate Brussel en Gent iets mist. Wat dat iets is, is niet zomaar uit te leggen. Misschien omdat Antwerpen net wat minder stads is dan Brussel en omdat men het water grotendeels uit de stad verbannen heeft. In de glorietijd waren er bijna meer waterwegen dan normale wegen te zien in het hart van Antwerpen. De opkomst van nieuwe vervoermiddelen heeft ervoor gezorgd dat het transport zich steeds meer ging concentreren op de weg, wat het dempen van grachten en kanalen ten gevolge had. Als je door de wateren van Brugge of Gent vaart dan besef je dat dat een ontbrekende factor in Antwerpen is. Wat de stad wel heeft, is de Schelde, een aantal prachtige musea en veel plekken waar je heerlijk op een terrasje van de stad kunt genieten.

Meer info over Antwerpen:
5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen
5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen
Antwerpen voor beginners
Antwerpen informatie & tips

Antwerpen

Leuven

Midden in België, in de provincie Vlaams-Brabant, ligt de studentenstad een Leuven. De stad is ook de hoofdstad van de provincie. De geschiedenis van Leuven begint al in het jaar 58 voor Christus. Dan vormen zich voor het eerst hier permanente nederzettingen van de Romeinen. Daarvoor was er ook al bewoning in het gebied. Bij opgravingen zijn resten gevonden van een monarchengraf die dateert uit het jaar 3500 voor Christus. Voor de Romeinen was het huidige Leuven een belangrijke plaats door de ligging aan de rivier ‘de Dijle’. De rivier vormde een natuurlijke grens tussen de Civitas Nerviorum en de Civitas Tungrorum.

Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen het voor het zeggen gehad in Leuven. Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel sporen te vinden zijn van alle invloeden die de stad in de loop der jaren heeft gehad. Zeker vanaf het jaar 1150, wanneer de stad voor het eerst een grote periode van bloei kende die maar liefst 200 jaar standhield, zijn nog prachtige sporen te vinden. Na een korte periode van terugval werd in de vijftiende eeuw universiteit gesticht. Kenmerkend voor de geschiedenis van Leuven zijn de periodes van bloei die werden gevolgd door periodes dat het minder ging. Dit heeft erin geresulteerd dat deze conjunctuur van economische voorspoed gevolgd door economische crisis nog steeds terug te vinden is in het huidige Leuven.

Tegenwoordig is Leuven een absolute aanrader om eens te bezoeken. De stad ligt niet al te ver ten oosten van Brussel en is daardoor goed te combineren met een stedentrip aan de Belgische hoofdstad. Overigens is Leuven zelf ook een prachtige bestemming voor een stedentrip. Er zijn tal van bezienswaardigheden en Leuven heeft een leuk een bruisend uitgaansleven. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen verblijven. Een van de meest in het oog springende bezienswaardigheden van Leuven is het stadhuis. Deze is te vinden op de Grote Markt van Leuven en wat je meteen opvalt is de enorme bombastische gotische stijl die is geïnspireerd op die van het stadhuis van Brugge. De Grote Markt zelf is ook een prachtige plek in Leuven, want naast het iconische stadhuis staan hier tal van prachtige panden het plein van de Grote Markt te omkaderen. Veel van deze panden zijn tegenwoordig in het bezit van horecazaken, waardoor er vele grote terrassen op de Grote Markt gesitueerd zijn. De universiteit zelf is ook zeer de moeite van een bezoek waard, zeker de bibliotheek op het Ladeuzeplein.

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen sinds september 2009 terecht in het M-Museum. Naast een indrukwekkende vaste collectie heeft het museum ook regelmatig leuke tijdelijke tentoonstellingen. Het aantal bezienswaardigheden in deze gezellige stad is enorm groot. Naast de vele bezienswaardigheden organiseert de studentenstad ook veel evenementen. Het hele jaar door is er wel iets te doen in Leuven. Laat je verrassen door deze prachtige oude stad met veel leuke steegjes met mooie panden, tal van horeca, winkels en nog veel meer.

Meer info over Leuven:
Leuven voor beginners
Leuven in 12 uur

Leuven

Ardennen

Een van de meest favoriete regio’s in België is de Ardennen. De Ardennen liggen voor het grootste deel in het zuidoosten van België. Kleine delen liggen ook in Luxemburg en Frankrijk. Het middelgebergte is een uitloper van het Rijnlands leisteenplateau. Tot dit massief van leisteen behoren ook de Eifel, Hunsrück en de Taunus.

Het is een veelzijdige bestemming waar veel te doen is. Daarmee zijn de Ardennen een uitstekende vakantiebestemming voor het hele gezin. Ook ligt het gebied niet ver van Nederland, waardoor het ook een uitstekende regio is voor een korter verblijf van een weekend of een midweek. Liefhebbers van sportieve activiteiten, zoals mountainbiken, kanoën, soms zelfs raften, wandelen en fietsen zullen zeker niet teleurgesteld zijn. Het prachtige bergachtige landschap herbergt een aantal kleine riviertjes waar je naast het ondernemen van een aantal sportieve activiteiten ook kunt vissen op forel. Culinaire liefhebbers zullen ook aan hun trekken komen in de Ardennen. Een aantal van de beste Belgische bieren worden geproduceerd in deze regio. Bekende namen zijn Orval en La Choufe. Daarnaast zijn er ook nog tal van microbrouwerijen die je kunt bezoeken.

De typische Belgische Bourgondische eetcultuur vind je ook terug in de Ardennen. De vele dorpjes in het gebied zijn vaak ook van grootse schoonheid en zeer de moeite van een bezoek waard. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het prachtige landschap waarin deze dorpen verscholen liggen. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit gebied en je zult zeker nog eens terug willen komen.

Meer info over de Ardennen:
Ardennen voor beginners
alles over de Ardennen

Ardennen

Mechelen

Nog net in het zuiden van de provincie Antwerpen ligt de prachtige Belgische stad Mechelen. De stad ligt centraal tussen de steden Antwerpen en Brussel en is gelegen aan de rivier ‘de Dijle’. Mechelen geldt, met ongeveer 90.000 inwoners als één van de grotere Vlaamse steden. In documentatie wordt voor het eerst gesproken over de stad Mechelen op een oorkonde van keizer Hendrik II die gedateerd is op 12 december 1008. Er zouden ook oudere bronnen zijn waarin melding wordt gemaakt van Mechelen, maar de heren en dames historici twijfelen aan de correctheid hiervan.

In het gebied van het huidige Mechelen zijn de eerste nederzettingen waarschijnlijk al gesticht in de periode van 500-200 voor Christus. Vast staat dat de stad een lange geschiedenis heeft met tal van invloeden van verschillende machthebbers. Door deze vele invloeden heeft Mechelen in de loop der jaren een aantal prachtige bezienswaardigheden gekregen. Het meest in het oog springend is ongetwijfeld de Sint-Romboutskathedraal. Dit kerkgebouw is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en het meest iconische bouwwerk van de stad. Vooral de bijna honderd meter hoge toren van de kathedraal is zeer opvallend. Op de werelderfgoedlijst van UNESCO is een groep van 56 belforten en kerktorens bepaald, waarvan de toren van de Sint-Romboutskathedraal er één van is. Een ander in het oog springend gebouw in Mechelen is het stadhuis met het paleis van de grote Raad. Lange tijd werd het gebouw, dat dateert uit 1526, niet afgemaakt door geldnood. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het bouwwerk voltooid. Naast de binnenzijde van het Paleis van de grote Raad herbergt het interieur een prachtig zestiende-eeuwse wandtapijt waarop de slag bij Tunis is afgebeeld. Naast de kathedraal en het paleis zijn er in de stad nog tal van andere interessante bezienswaardigheden, zowel van religieuze aard als burgerlijke. Liefhebbers van musea worden in Mechelen getrakteerd op een breed palet van mogelijkheden.

Mensen die graag genieten van een lekker glas Belgisch gerstenat kunnen terecht bij brouwerij het Anker. Hun bier ‘Gouden Carolus’ is zowel binnen als buiten de Belgische landgrenzen zeer geliefd. Naast dit iconische Belgisch biertje maken zij ook nog andere bieren en whisky.

Meer info over Mechelen:
Mechelen informatie
Mechelen in 12 uur

Mechelen

Vlaamse kust

De gehele Belgische kust is onderdeel van het Vlaams gewest. Daarom is het ook wel bekend onder de naam ‘Vlaamse Kust’. De kustlijn wordt opgedeeld in drie regio’s; de Oostkust, de Middenkust en de Westkust. In deze drie regio’s liggen tal van gezellige Vlaamse badplaatsen. De Oostkust ligt in het noorden van België en grenst aan Zeeuws-Vlaanderen. Bekende badplaatsen zijn hier Knokke-Heist, Zeebrugge en Blankenberge. Aan de Middenkust liggen de badplaatsen De Haan, Bredene, Oostende en Middelkerke. De Westkust in het zuiden wordt gevormd door de badplaatsen Nieuwpoort, Koksijde en De Panne.

Al deze badplaatsen staan bekend als gezellige plekken om lekker te genieten van het strand en van de Noordzee. Alle plaatsen hebben zo hun eigen troeven, zo is Oostende bekend om zijn jaarlijkse filmfestival en zijn brede boulevard. In De Panne vind je dan weer het pretpark Plopsaland waar jaarlijks vele gezinnen met jonge kinderen op afkomen. Bekend van de Vlaamse kust is de kusttram die loopt van noord naar zuid. Deze tramlijn verbindt alle badplaatsen met elkaar. Het leuke van de kusttram is dat je op deze manier vrij gemakkelijk in de gelegenheid wordt gesteld om meerdere badplaatsen te bezoeken. Zo kun je kiezen om bijvoorbeeld enkele dagen een hotel of appartement te boeken in Oostende en van daaruit meerdere badplaatsen te bezoeken. Zo krijg je een mooi beeld van de Vlaamse kust en de prachtige plaatsen die er te vinden zijn.

Meer info over de Vlaamse kust:
De Belgische kust
mooiste dorpen aan de Belgische kust

Belgische Kust

Gent

De hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is de prachtige stad Gent. Na Antwerpen is Gent de grootste gemeente van Vlaanderen. De eerste nederzettingen op het grondgebied van het huidige Gent dateren uit de Gallische tijd. De naam Gent zou ook al uit deze periode stammen en een verbastering zijn van het Germaanse Gand. Dat er al zo lang nederzettingen zijn in dit gebied heeft te maken met de ligging aan zowel de rivier de Leie als de Schelde. Hiermee was het gebied logistiek goed bereikbaar en bovendien ook strategisch interessant.

Het huidige Gent is gevormd door deze lange geschiedenis van verschillende culturele invloeden en periodes van bloei. Gent is een uitstekende stad voor een stedentrip van enkele dagen. De Oost-Vlaamse hoofdstad heeft tal van bezienswaardigheden, zoals de Sint-Baafskathedraal, de Sint-Niklaaskerk, het belfort, de prachtige oude panden aan de Graslei en de Korenlei, het Gravensteen en nog veel meer. De stad is ook een studentenstad en heeft naast prachtige oude gebouwen ook af en toe verrassende hedendaagse architectuur. Een mooi voorbeeld hiervan is de stadsbibliotheek de Krook. Liefhebbers van cultuur kunnen ook enkele van de beste musea van België bezoeken in Gent. Het meest bekende museum is het SMAK, maar daarnaast zijn er nog tal van andere musea met verrassende collecties en tijdelijke tentoonstellingen. Naast alle prachtige bezienswaardigheden is Gent ook een bruisende stad. Een absoluut hoogtepunt wat betreft evenementen zijn ongetwijfeld de Gentse feesten. Jaarlijks in de zomer staan door heel Gent podia en is de hele binnenstad een grote feestende massa.

Meer info over Gent:
Gent voor beginners
Gent informatie

Gent

Namen

Namur, zoals Namen in Wallonië wordt genoemd, is de hoofdstad van het Waals gewest. Ook is het de hoofdstad van de gelijknamige provincie Namen. De stad is gesitueerd op de plek waar de rivieren de Samber en Maas samenvloeien. Ruim een kwart van de inwoners van de provincie Namen wonen in de stad die zo 110.000 inwoners telt. Politiek gezien is Namen de belangrijkste stad van Wallonië. Zowel de regering als het parlement van het Waals Gewest zijn hier te vinden. Als we kijken naar de geschiedenis van Namen, moeten we al teruggaan tot de oude steentijd. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid dateren uit deze periode. Dat zijn natuurlijk nog geen sporen van de eerste nederzettingen. De eerste sporen hiervan dateren uit het begin van onze jaartelling. Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen en groepen het hier voor het zeggen gehad. Sporen van de aanwezigheid van al deze verschillende machthebbers zijn nog altijd terug te vinden in het huidige Namen.

De stad herbergt een aantal prachtige bezienswaardigheden. Zo zijn er nog een aantal stadspoorten die je het gevoel geven dat je je terug waant vervlogen tijden. Enkele andere interessante bezienswaardigheden zijn het oude Vleeshuis ‘Halle al’Chair’ uit de zestiende eeuw, de Onze-Lieve-Vrouwekerk uit de achttiende eeuw, het belfort waarvan de oudste delen dateren uit 1388, de Sint-Jozefkerk uit 1650 en een aantal interessante musea. Eén van die musea is gewijd aan de bekende Belgische kunstenaar Félicien Rops die vooral bekend is van zijn werk Pornokratès uit 1878. Tegenwoordig kijken we niet meer op van dergelijke erotisch getinte vertoningen, maar in die tijd werd er in verschillende kringen schande van gesproken. Zijn werken kun je aanschouwen in ‘Musée Félicien Rops’. Vanaf de citadel van Namen heb je prachtige uitzichten over de stad en de omgeving. Het Waals parlement bevindt zich onder de citadel in het ‘Hospice Saint-Gilles’. Namen is een leuke stad die nog niet door veel bezoekers massaal is ontdekt. Daarmee is het een goede bestemming voor een stedentrip van enkele dagen. Naast de stad is ook de omgeving erg mooi.

Meer info over Namen:
Namen informatie
Namen bezienswaardigheden top 10

Ieper

De stad Ieper ligt in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Hoewel de stad eruitziet alsof ze al eeuwen oud is, is dit niet zo. Het grote verhaal achter Ieper is namelijk de grote oorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Ieper midden in het frontgebied tussen de Duitsers en het nog kleine deel van België dat niet was bezet. In deze periode is de stad Ieper geheel vernietigd. Ieper was ook één van de eerste plaatsen waar de Duitsers mosterdgas gebruikte. Vandaar ook de naam Ieperriet, waaronder mosterdgas ook wel bekend staat.

Na de Eerste Wereldoorlog waren er verschillende meningen over het lot van Ieper. Er waren partijen die vonden dat de stad een voorbeeld moest zijn van de verwoestingen van de oorlog. Zij waren van mening dat de stad niet heropgebouwd moest worden. Uiteindelijk waren het de mensen die vonden dat Ieper weer in zijn geheel moest herrijzen die aan het langste eind trokken. De stad werd weer volledig gereconstrueerd. Hierdoor lijkt het alsof Ieper een eeuwenoude stad is met tal van historische gebouwen, maar de werkelijkheid is dat veel van de gebouwen niet ouder zijn dan 100 jaar. De Eerste Wereldoorlog is tegenwoordig de belangrijkste reden voor veel mensen om Ieper te bezoeken. Dagelijks worden aan de Menenpoort, de stadspoort aan de oostzijde van de oude stad, de gevallenen herdacht. Elke dag om 8:00 uur ‘s avonds wordt de Last Post gespeeld door de leden van de Last post Association. De namen van de gesneuvelden staan ook vermeld in de muren van De Poort. Hoewel de stad nog niet heel lang geleden volledig is vernietigd, is Ieper toch een mooie stad met veel bezienswaardigheden die er ouder uitzien dan je doet vermoeden.

Mensen die meer te weten willen komen over België tijdens de Eerste Wereldoorlog komen in de regio Ieper veel te weten. Een vermelding van het museum ‘In Flanders Fields’ mag zeker niet ontbreken. Mensen die dit museum bezoeken krijgen een goed beeld van de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog en de erbarmelijke omstandigheden waarin zowel de geallieerden als de bezetters vaak maanden aan een stuk leefden. Nog altijd worden er op de boerenakkers rond de stad Ieper resten gevonden die dateren uit de periode van de grote oorlog.

Meer info over Ieper:
Ieper informatie
Ieper informatie

Ieper

Luik

In de gelijknamige provincie ligt de stad Luik. De stad ligt zo’n dertig kilometer ten zuiden van Maastricht. Met ongeveer 200.000 inwoners behoort Luik tot de grootste steden van België. Net buiten Luik beginnen de Ardennen en Luik zelf ligt ook in een heuvelachtige omgeving. De geschiedenis van Luik leek lange tijd te beginnen zo ergens in de zevende of achtste eeuw. Dit was namelijk de periode dat Luik officieel werd gesticht door de bisschoppen van het bisdom van Maastricht. Meer recente opgravingen geven echter aan dat er al veel eerder nederzettingen waren het grondgebied van het huidige Luik. De Romeinse villa in het centrum van de stad, die bij opgravingen werd blootgelegd, dateert uit een periode lang voor de stichting van de stad. Vanaf de tiende eeuw begint de eerste periode van bloei in Luik en groeit de stad. Door de eeuwen heen hebben verschillende periodes van bloei en stilstand gezorgd voor vele verschillende bouwwerken uit verschillende tijdperken.

De stad aan de Maas heeft bijvoorbeeld veel kerken die je kunt bezoeken. Een van de bekendste kerkgebouwen in Luik is de Sint-Bartholomeuskerk die dateert uit het begin van de elfde eeuw. Kenmerkend aan dit Romaanse bouwwerk zijn de contrasterende kleuren op de façades en de toren van het kerkgebouw. De binnenzijde van de kerk heeft een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo vind je hier een prachtig orgel, de doopvont van de Reinier van Hoei en een fraai schilderij van Engelbert Fisen genaamd ‘De Kruisiging’. Andere bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn, zijn het station van Luik dat is ontworpen door de wereldberoemde architect Santiago Calavatra, de trap op de Montagne de Bueren die leidt naar de citadel van Luik, een groot aantal interessante musea en nog veel meer. Luik is een verrassende stad voor het maken van een stedentrip van enkele dagen. Je zult je geen moment vervelen.

Meer info over Luik
Luik voor beginners
Kortrijk informatie

Brugge

Brugge is de hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Deze prachtige oude stad is uniek te noemen. In tegenstelling tot vele andere grotere steden die zich bevinden in de Vlaamse gewesten, hebben zich in Brugge nooit veel industriële activiteiten ontplooid. Dit heeft geresulteerd in een prachtig historisch centrum dat dan ook is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. De oudste documentatie waarin voor het eerst vermelding wordt gemaakt van Brugge komt uit een document dat dateert uit de periode tussen 851 en het jaar 864. Het gaat om een inventarislijst van de Noormannen waarin zij bijhielden wat zij hadden geplunderd in de stad. Dat wil niet zeggen dat er voor die tijd geen nederzettingen waren op dit grondgebied, want sporen hiervan dateren uit de tweede eeuw na Christus.

Deze lange geschiedenis heeft er mede voor gezorgd dat het huidige Brugge, en dan vooral zijn historische stadscentrum, een ware toeristentrekpleister is geworden. Kenmerkend zijn de prachtige oude panden met hun trapgevels, zoals in de Dweersstraat. De stad herbergt een enorm arsenaal aan bouwkundig erfgoed. Een van de meest opvallende bouwwerken is het belfort van de stad die deel uitmaakt van de stadshallen. Brugge heeft veel prachtige historische civiele bouwwerken, maar ook veel religieuze monumenten. Enkele andere gebouwen die zeer de moeite van het bekijken waard zijn, zijn het stadhuis, het Gruuthusemuseum, het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde en de Basiliek van het Heilig Bloed.

Dit is slechts een kleine greep. Als je door de stad Brugge wandelt heb je het gevoel in een groot openluchtmuseum te zijn. Wat ook leuk is om te doen in Brugge is het maken van een rondvaart op de rivier De Reie die dwars door het ouwe stadscentrum heen loopt. De gidsen op de bootjes hebben veel kennis van de vele gebouwen waar je langs vaart en geven je een mooi beeld van de stad Brugge. Als je een leuke plek zoekt voor een lang weekend in een bruisende stad is Brugge een uitstekende keuze.

Meer info over Brugge:
Brugge voor beginners
Brugge in één dag

Brugge

Kortrijk

Niet ver van de Franse grens in de provincie West-Vlaanderen ligt de stad Kortrijk. De stad wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Leie. Kortrijk is een oude stad en ontstaan uit een Romeinse woonkern. Voor de Romeinen lag het grondgebied van Kortrijk gunstig aan de rivier de Leie en ook een aantal wegen kwamen hierlangs. De stad is geschiedkundig gezien ook één van de belangrijkste Vlaamse steden. Het was op 11 juli 1302 dat hier de Guldensporenslag plaatsvond. Tegenwoordig wordt deze gebeurtenis gezien als de bakermat van de Vlaamse identiteit. Nog altijd is 11 juli de Vlaamse feestdag. De lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Kortrijk een interessante stad is om te bezoeken. Vele mooie monumentale gebouwen zijn in de loop der eeuwen verrezen in deze handelsstad. Zo zijn de Broeltorens, die met elkaar verbonden zijn door middel van een brug over de Leie erg mooi. Ook heeft Kortrijk een belfort, zoals wel meer Vlaamse steden. Laat je verrassen door deze prachtige historische binnenstad, want naast de hier al eerdergenoemde bouwwerken zijn er nog veel meer. Het stadhuis van Kortrijk in zijn gotische stijl valt zeker op. Het Begijnhof van Kortrijk is ook erg mooi en dateert uit het jaar 1238. Sinds 2 december 1998 wordt dit Begijnhof vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stad heeft een aantal mooie kerken, zoals de Sint-Antoniuskerk dat vooral een prachtig interieur heeft en de Sint-Maartenskerk die is gesitueerd aan de gezellige Grote Markt van de stad. Deze kerk werd gebouwd tussen 1390 en het jaar 1466. De toren in Romaanse stijl valt al van ver op en is één van de bekendste hoge bouwwerken van Kortrijk. Ook de binnenzijde van het kerkgebouw heeft een aantal mooie objecten.

Kortrijk is een leuke stad. Misschien niet zo groot dat je er meteen een lang weekend of midweek wil blijven, maar door zijn ligging niet ver van de Franse stad Lille is dit misschien toch een goede optie. Op deze manier kun je heel mooi beide steden bezoeken. Uiteindelijk is Rijsel, zoals Lille in het Nederlands wordt genoemd, ook nog een deel van (Frans) Vlaanderen en past het dus mooi bij een bezoek aan de bakermat van Vlaanderen.

Meer info over Kortrijk
Kortrijk informatie
Kortrijk informatie

Kortrijk

Hasselt

De hoofdstad van Belgisch Limburg is de stad Hasselt. Naast dat het de provinciehoofdstad is, zetelt hier ook het bisdom van Hasselt. Het gebied waar de huidige stad ligt wordt al lang door mensen bewoond. Zo zijn er sporen gevonden van menselijke aanwezigheid niet teruggaan naar het neolithicum, dat ook wel bekendstaat onder de naam jonge of nieuwe steentijd. Dit is een periode uit omstreeks 11.000 voor Christus. Er kan dan nog niet gesproken worden van een permanente bewoning, alhoewel de eerste nederzetting op het gebied van Hasselt ook al dateert uit de prehistorie. De eerste keer dat de naam Hasselt terugkomt in documentatie is in een document dat dateert uit 1165. Niet veel langer daarna kreeg Hasselt aan stadsrechten van Luik.

Eeuwenlang is de stad een belangrijke logistieke plek geweest. Door verschillende periodes van bloei en stilstand heeft de stad een grote variatie van bebouwing. Dit maakt Hasselt dan ook een leuke stad om te bezoeken. Naast de vele oude monumentale panden, zoals Refugehuis van de abdij van Herkenrode, herbergt de stad ook een aantal prachtige staaltjes van hedendaagse architectuur. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe stadhuis dat zijn deuren opende in 2018 en daarmee het oude stadhuis aan het Groenplein verving. Het hart van de stad bevindt zich op de Grote Markt, waarlangs een aantal mooie monumentale panden te vinden zijn. In de stad zijn ook een aantal parken te vinden. Zeker de Japanse tuin is zeer de moeite waard. Deze tuin heeft een oppervlakte van tweeëneenhalve hectare en is daarmee de grootste Japanse tuin van Europa.

Een ander bekend park dat zich binnen de gemeentegrenzen van Hasselt bevindt is het natuurdomein Kiewit. Hoewel het eigenlijk buiten de stad Hasselt ligt is het toch zeer de moeite van het bezoeken waard. Het totale oppervlakte van het domein is ongeveer 100 hectare en het is een ware oase van rust. Liefhebbers van Art Nouveau moeten zeker even het Huis Van Straelen aanschouwen. Het huis ligt aan de Koningin Astridlaan en is genoemd naar de eerste eigenaar. Naast de vele monumentale gebouwen heeft de stad ook een aantal prachtige musea en kun je er prima winkelen. Dit alles maakt van Hasselt een fijne bestemming.

Meer info over Hasselt:
Hasselt voor beginners
Hasselt informatie

Hasselt

Oostende

Eén van de bekendste kustplaatsen van België is de stad Oostende. De stad ligt in de provincie West-Vlaanderen en telt ruim 70.000 inwoners. De geschiedenis van Oostende begint ergens in de negende of tiende eeuw. Dan zijn er nog vissers en schaapherders die zich hier vestigen op het oostelijk uiteinde van het schorreneiland Testerep. Dit schorreneiland bleek echter niet de beste plek voor een nederzetting toen de Noordzee omstreeks het jaar 1000 de plek regelmatig overspoelde. In de elfde eeuw begon men daarom met het inpolderen van dit gebied en werd het vasteland. De stadsrechten van Oostende dateren uit het jaar 1267. In de loop der eeuwen breidde de stad zich steeds meer uit naar het binnenland, mede door stormen en overstromingen. Door de eeuwen heen zijn er veel sporen achtergelaten van een reeks stormvloedkering een en andere invloeden die effect hebben gehad op de huidige vormgeving van de stad Oostende. Een van de mooiste bezienswaardigheden van de oude stad Oostende is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Hoewel de kerk ouder aandoet is het toch nog vrij jong. De kerk kwam er ter vervanging van de Sint-Pieterskerk die aan het eind van de negentiende eeuw door brand werd verwoest. Opvallend zijn de neogotische stijl van de kerk en de twee prachtige torens. Andere interessante bezienswaardigheden zijn de Sint Pieterstoren, het Spaans huisje en het feest- en Kultuurpaleis.

Oostende was de thuisbasis van de beroemde kunstenaar James Sidney Edouard baron Ensor. Zijn werken worden als zeer belangrijk en vernieuwend beschouwd binnen de Belgische moderne kunst. In het Ensorhuis is een museum van zijn werk ondergebracht. Het was ook het huis waar hij jaren woonde en werkte en uiteindelijk ook is gestorven.

Natuurlijk kunnen we bij Oostende niet om het strand en de boulevard heen. Veel mensen die deze stad bezoeken, komen hier voor een dagje strand. Hoewel de stad misschien niet op zijn mooist is langs de lange boulevard is het er toch goed toeven. Het strand is er lang en breed en er is tal van horeca aanwezig. Verwacht geen architecturale hoogstandjes hier, want het zijn veelal niet de mooiste appartementencomplexen die hier verrezen zijn. Gelukkig maakt de aanwezigheid van de historische stadskern veel goed.

Meer info over Hasselt:
Oostende voor beginners
Oostende informatie

Oostende